Blinde Henk Mulder behaalt nu ook de mastertitel

Drie jaar geleden haalde Henk Mulder zijn bachelor. Vandaag haalt de blinde student aan de Universiteit Twente zijn masterdiploma. Alleen nog even die presentatie doen.

MICHEL HASSELERHARM, ENSCHEDE

Henk rondt zijn master Computer Science af.

Foto Emiel muijderman

Niemand die er aan twijfelt dat het goed komt vanmiddag. 'Natuurlijk' haalt Henk Mulder zijn masterdiploma. Zo'n presentatie van het afstudeerproject, in zijn geval over performance bottlenecks bij de verificatie van software, is normaal gesproken niet veel meer dan een laatste verplichting. "Maar ik moet het nog wel doen. En presentaties geven is nooit mijn favoriete bezigheid geweest." Sinds hij bij een ongeluk blind raakte al helemaal niet. "Ik kan niet even spieken op de sheet. Dat is een groot nadeel. En ik zie mijn publiek niet. Dus ook niet of ze zitten te knikken dat ze het snappen of dat ze zitten te gapen. Het is alsof je tegen een zwart gat praat."
Maar de 30-jarige Mulder is wel wat uitdagingen gewend sinds hij in 2008 een zwaar ongeluk kreeg, dichtbij zijn ouderlijk huis in Niekerk. Hij studeerde toen net een jaar werktuigbouwkunde aan de UT. Die studie kon hij vanwege zijn visuele handicap niet meer doen zoals hij wilde. Daarom begon hij na zijn revalidatie aan een studie Technische Informatica. Daarin haalde hij in 2016 zijn bachelor. Cum laude nog wel. Nu komt daar zijn master Computer Science achteraan. Da's mooi, maar zo bijzonder als zijn bachelordiploma vindt Mulder het niet. "Toen wist ik niet waar ik aan begon. Met de masterstudie zette ik dezelfde lijn door." Hij zegt dat het nooit was gelukt zonder de vele hulp die hij van de universiteit kreeg. "Bij de bachelor was het dubbel nieuw. Voor zowel mij als de universiteit. We moesten samen oplossingen zoeken voor de problemen waar we tegenaan liepen." Als het masterdiploma binnen is, gaat Mulder eerst lekker vakantie vieren. Daarna volgt een nieuwe klus: het vinden van werk. "Mijn ambitie is om een baan in het noorden te vinden. Wat dichter bij mijn familie in de buurt."

July 10, 2019
Go to the news overview.